Vanliga frågor
-
Det funkar inte att betala med Swish, varför?
Ibland händer det att vissa kunder haft problem att betala med swish, det har visat sig att det inte är något vi kan påverka då problemet inte har med appen att göra utan det ligger mellan Swish och Banken.
-
Köp via friskvårdsbidrag
Nu kan du äntligen nyttja ditt friskvårdsbidrag till att köpa solariesolning. Om du har en arbetsgivare som är ansluten till Epassi så gör du ditt köp hos dem, när köpet är genomfört får vi en bekräftelse på ditt köp ifrån Epassi. Sedan skickar vi denna information vidare till Flexysun som lägger upp ditt solkort i appen, detta brukar ta någon dag. Gör du däremot ditt köp efter kl.16:00 en fredag eller någon gång under helgen kommer ditt solkort ej finnas tillgängligt fören tidigast måndag morgon. Det är också VIKTIGT att du har samma e-postadress registrerad i appen Flexysun som du har i Epassi, för om du har en e-postadress i Epassi som inte är registrerad i Flexysun kan de inte lägga upp ett solkort åt dig.
Om du inte har en arbetsgivare som är ansluten till Epassi kan du gå direkt in i appen Flexysun och köpa ett solkort, där efter får du ett kvitto ifrån Flexysun med de uppgifter som ska behövas för att arbetsgivaren ska kunna godkänna ditt friskvårdsbidrag. Om arbetsgivaren ändå önskar ytterligare information än den som framgår på kvittot kan du alltid mail till support@flexaccess.se och be dem om ett kvitto med den information som önskas, alternativt ringa dem på tel: 077-0220219.
-
Dörren är låst, hur kommer jag in?
Den 1 september 2018 trädde den nya lagen om åldersgräns för solning i solarium i kraft.
Från det datum är det förbjudet att yrkesmässigt låta en person under 18 år sola solarium för att få mörkare hud. Ansvaret för att upprätthålla denna lag ligger naturligtvis på oss som driver denna typ av verksamhet. Det är vår skyldighet att förvissa oss om att den som ska sola solarium hos oss har fyllt 18 år. För att du som kund ska få tillträde till våra lokaler behöver du ladda ner appen FlexySun, skapa ett konto och verifiera med Bank-Id och via appen styr du sedan öppning av dörren. Så enkelt är det!
Ladda ner appen här:Android:
https://play.google.com/store/apps/details…
iPhone:
https://itunes.apple.com/us/app/flexysun/id1394471356?mt=8 -
Appen funkar inte, vad gör jag?
Än så länge har vi inte haft problem som faktiskt har med appen i sig att göra, så får du någon gång problem med appen bör du testa följande: Starta om din mobil, se till att appen är uppdaterad till senaste version och skulle inte det hjälpa provar du att avinstallera appen och ladda ner den på nytt. Funkar det fortfarande inte kontaktar du Flexaccess som äger och administrerar appen, de nås på nummer 077-022 02 19.
-
Hur betalar jag?
Det är lite olika beroende vilken studio du väljer att besöka.
I Huskvarna kan du betala med mynt, betalkort och swish ( swish via appen ). Du kan även växla sedlar till mynt om du behöver det.
I Hovslätt kan du betala med mynt och swish ( swish via appen ).
I City kan du betala med betalkort och swish ( swish via appen ). -
Hur ofta byter ni rör?
Rören byts efter antal solade timmar, alltså inte beroende på hur många dagar eller månader det gått sedan senaste bytet. De som tillverkar rören ger en rekommendation på drifttid för rören, den rekommendationen är för att kunna garantera god effekt hela vägen till rörbyte. Vid utgången av deras rekommenderade maxtid ska rören fortfarande ha ca 70 – 80% av effekten kvar. För att vi ska kunna garantera goda resultat för våra kunder byter vi rören ca 30-35% innan rekommenderat byte.
-
Hur reagerar olika hudtyper i solarium?
De reagerar ungefär som i solen! Men eftersom den del av UV-ljuset som orsakar sol sveda är mindre i moderna solarier riskerar du inte att få sol sveda på samma sätt som i solen.
-
Varför är det olika priser i olika solarium?
Att priset inte är det samma i alla solarier beror helt enkelt på att det inte är samma produkt du köper. De saker som oftast skiljer är antal rör, effekten på rören eller om det är en annan typ av rör som exempelvis Tan Beauty ( collagen ). Så, Tan Beauty ( collagen ) rören är mycket dyrare än de vanliga rören med UV ljus, likaså är rören i Stå solariet dyrare men också med högre effekt än de vanliga rören med UV ljus.
-
Vad ska man tänka på innan man solar i solarium?
Du ska göra på precis samma sätt som när du solar ute i solen. Du ska inte använda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar – helst ett par timmar innan. Om du inte gör det kan du få fläckar och hudirritationer. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel, men det ska du inte ha när du solar i solarium.
-
Hur får man det bästa sol resultatet?
Det får man genom att ha en bra rengjord hud. Absolut bästa solresultatet får man med en duschad, peelad och rengjord hud, samt att den sedan åretfuktas genom att anväda en fuktkräm eller speciell solariekräm.
-
Kan man sola i solen och i solarium samma dag?
Nej, det ska man definitivt inte göra. Det blir som att sola på stranden 2 gånger samma dag. Det blir för mycket.
-
Om man duschar efteråt, duschar man då bort solresultatet?
Nej, däremot kan man uppleva att färgen avtar om man duschar direkt efter man solat. Det beror främst på att man får en tillfällig rodnad ( färg ) av att huden blir varm, denna färg är tillfällig och avtar så snart huden har normal temperatur igen vilket kan påskyndas om man duschar. Men den riktiga solbrännan sitter djupare i huden än att man duschar eller tvättar bort den.
-
Blir fräknar och pigmentfläckar brunare?
Ja, både fräknar och pigmentfläckar har mer pigment än den övriga huden. De blir brunare snabbare än resten av huden, som i sin tur behöver några dagar för att reagera på solljuset.
-
Kan man sola i solarium när man är gravid?
Om du får vara ute i solen, så kan du också sola i solarium. På grund av hormonförändringar kan det finnas risk för pigment fläckar i slutet av graviditeten. För att vara säker bör du rådfråga din läkare.
-
Varför är det svårare att bli brun i t ex ansiktet?
Då ansiktet nästan ständigt är utsatt för ljus och sol har naturen gett ansiktet ett tjockare hornlager som skydd mot UV-ljuset, just därför är det svårare att få färg i ansiktet. Det är också svårt att bli brun på insidan av armarna och benen, det beror på att vi har mindre pigment på dessa delar av kroppen.
-
Hjälper solarium mot psoriasis?
I många fall kan man märka att man blir bättre. Många upplever att psoriasisbesvären mildras under sommaren, särskilt om man befinner sig vid havet. Även akne och liknande hudbesvär brukar bli bättre.
-
Kan man undvika vinterdepression genom att sola i solarium?
Det som vi i kallar vinterdepression (SAD = Seasonal Affected Disorder) kan man inte häva genom att sola i solarium.
Det krävs högre ljusintensitet, som verkar genom ögat till hypofysen. Det har däremot visat sig att sola solarium har en allmänt positiv hälsoeffekt. Undersökningar bekräftar att UV-ljus
(med en liten andel UV-B) kan påverka välbefinnandet påtagligt – förutsatt att du är frisk. Men man kan bara spekulera om vilka mekanismer det är som gör att vi mår bättre. -
Ska man skydda ögonen när man solar?
Ja, du ska alltid skydda ögonen. Det räcker inte att du blundar då ögonlockens hud är väldigt tunn. Det finns billiga ögonskydd att köpa hos oss om du inte har egna.
-
Varför blir det varmt i solariet?
Värmen i solariet kommer huvudsakligen från det UV-ljus som tränger in i huden och sedan omvandlas till värme.
I den övre delen av solariet är det både det infraröda ljuset och UV-A ljuset som ger värme. Rödhet i ansiktet efter solstunden är att härleda till detta. Många tror att det handlar om solresultat. -
Varför kan man få hudrodnad som inte är solbränna eller solsveda?
Du kan få hudrodnad utan att ha fått för mycket UV-B. Hudrodnad kan framkallas av UV-A ljus och infrarött ljus, det kallas för värmeerytem eller värmerodnad. Värmerodnaden syns direkt när du har solat och försvinner sedan ganska snabbt.
-
Kan man snabba på solbrännan?
Nej, i varje fall inte i början. Det tar tid innan huden reagerar på UV-ljus.
När du har solat första gången tar det ungefär två till tre dagar för de nybildade melaninkornen innan de påverkas av UV-A ljuset och blir mörkare. Man förlorar bara på att överdriva solandet. Det bästa är att sola sakta och se till att huden inte blir röd i samband med soltillfället.Om du solar så pass oförsiktigt att du får sol sveda resulterar det bara i att du måste låta huden ta igen sig och vila flera dagar innan du kan sola igen. Skynda långsamt!
-
Måste man använda solkräm med skyddsfaktor i solen fast man har skaffat sig en grundsolbränna i solarium?
Det beror på hur stark solen är och hur känslig hud du har, men i regel måste du det. De UV-doser som du får i solarium är oftast tidsbegränsade t ex 30 minuter. Den solbränna eller det ¨solskydd¨ som du får i solariet beror på hur intensivt UV-A ljuset är. Och hornlagret ”förtjockas” inte så mycket i solariet, eftersom det inte ger särskilt mycket UV-B ljus. Din naturliga solskyddsfaktor bör ligga mellan 4 och 8, beroende på vilken typ av hud du har, hur länge du har solat och vilken typ av solarium (spektrum, intensitet och soltid) du använt. Det är en ganska hög solskyddsfaktor, men den kan vara för låg
om du semestrar i ett land med stark sol. Dock är det bra mycket bättre att ha ett solskydd från solariet med sig på semestern än inget alls! -
Hur länge håller solbrännan?
Efter sista solomgången tar det 2-4 veckor för den bruna färgen att mattas av. Det är ett helt naturligt förlopp då huden förnyas på 28 dagar.
-
Hur vet man vilken hudtyp man har?
Hur din hud reagerar i solen ger dig en fingervisning om vilken hudtyp du har. Det finns hudtypstabeller som hjälper dig att bestämma din hudtyp, du hittar sådana tabeller inne i våra studios.
-
Kan man förlänga semestersolbrännan?
Ja, man kan förlänga solbrännan. Men det rekommenderas att man först låter den semesterbruna huden vila några veckor. Sedan kan man lugnt sola i solarium en till två gånger veckan.
-
Hur skaffar jag mig en solariebrun färg?
Om du är osolad / vintervit och vill skaffa dig en fin färg måste du sola upp dig under en period på ca två veckor. Det betyder att du bör sola 8-10 gånger under denna period och sedan kan du underhålla den färg du fått genom att sola en till två gånger i veckan.
-
Hur ofta kan man sola i solarium?
Enligt internationella experter kan du – förutom att vistas normalt utomhus och åka på semester en gång/år till ett sydligare land – sola i solarium 4 till 5 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång. Det vill säga ca 40-60 gånger/år. Strålskyddskommittén formulerar sina rekommendationer något försiktigare. De rekommenderar att du begränsar ditt solbadande i sol och solarium till 20 solbad per år.
-
Hur sköter man huden när man solar?
Vårdande fuktighetskräm fördjupar solbrännan och gör huden mjuk.
-
Kan man använda krämer som gör att man blir brun tillsammans med solarium?
Absolut, men bara om de är avsedda att användas vid solariesolning. Man ska absolut INTE använda sololja som används vid solning utomhus, t.ex Hawaiian Tropic ect.